Eläkeläinen pohdiskelee

Kristina Carlson: Eunukki
Otava, 2020
94 s.

Pieni, viehättävä kirja. Kristina Carlson on taitava kirjoittaja ja asettuu sujuvasti 1100-luvulla eläneen vanhan eunukin Wang Wein asemaan. Eläköitynyt mies on vapaa velvollisuuksistaan hovissa ja voi pohtia elämäänsä ja sen käänteitä rauhassa.

Wang Wei myytiin yhdeksänvuotiaana hoviin, vanhemmilla oli rahapulaa. Ura vei keittiöapulaisesta haaremiin, välissä sotatoimien kautta, koska joku jossain pahoitti mielensä. Keisarin hovissa kannattaa vältellä vihollisten hankkimista. Nyt näistä asioista ei tarvitse murehtia, sen sijaan voi pohtia kuolevaisuutta ja vaikkapa sukupuolirooleja – eunukin sukupuoleton asema on siihen oiva.

Eunukki on filosofinen kirja. Se ei oikeastaan kerro juuri mistään, mutta on mukavan rauhallista ja leppoisaa pohdiskelua ja tuumailua, suorastaan aforistinen. Kirjasta tarttuu matkaan ajatuksia ja pureskeltavaa. Tämän kanssa kuppi kiinalaista teetä ja rauhallista mietiskelyä!

Kristina Carlsonin Eunukki

Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.