Maailman tärkein teoria

Anna Claybourne: Ihmeellinen evoluutio : Elämän tarina
WSOY, 2020
Suom. Ville Viitanen
79 s.

Erittäin hyvä lastenkirja evoluutiosta. Kirjassa esitellään evoluution perusteet hyvin selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa. Tätä on helppo suositella vähän isompien alakouluikäisten käsiin – ja miksei myös aikuisille, jotka haluavat kerrata evoluution perusjutut nopeasti ja helposti.

Tämän kirjan luettuaan ymmärtää aivan riittävän hyvin, mistä evoluution teoriassa oikein on kyse. Teksti ei ole erityisen lapsille suunnattua, Ihmeellinen evoluutio ei lässytä tai makeile, vaan vain yksinkertaisesti selittää asiat suoraviivaisesti ja helppotajuisesti.

Wesley Robinsin kuvitus on selkeää ja miellyttävää. Kirjaa on ilo silmäillä ja suurikokoiset sivut mahdollistavat mukavan väljän taiton.

Kirjan tavasta käsitellä evoluutiota voi nostaa muutamia myönteisiä huomioita. Evoluution keksijänä mainitaan tietysti Charles Darwin, mutta myös samoja ajatuksia samoihin aikoihin kehitellyt Alfred Russel Wallace – ja nostetaanpa samalla aukeamalla esiin myös yksi kaikkien aikojen fossiilinetsijöistä, Mary Anning.

Hyvä huomio on myös maininta siitä, ettei ihminen ole mikään kehityksen huipentuma, eikä evoluutio sinänsä muuta lajeja kehittyneemmiksi – se vain sopeuttaa niitä ympäristöön.

Ihmeellinen evoluutio on oiva tapa saada lukija ymmärtämään yhden tieteen historian merkittävimmän teorian perusteet, joten sitä on helppo suositella lasten ja aikuisten luettavaksi.

Ihmeellinen evoluutio

Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.