Kolmen naisen risteävät kohtalot

Marjo Niemi: Miten niin valo
Teos, 2008
188 s.

Marjo Niemen uusin kirja Kuuleminen teki sellaisen vaikutuksen, että haalin aikaisemmatkin kirjastosta hyllyyni. Ensimmäisenä näistä vanhemmista kirjoista tartuin yli kymmenen vuoden takaiseen Miten niin valo -romaaniin, joka kertoo kolmesta naisesta, joiden polut risteävät.

Anni on antanut avioliitolleen kaikkensa, mutta keskiluokkainen unelma on selvästi tullut tiensä päähän ja nyt Anni makaa jo toista viikkoa keittiönsä lattialla täysin romuna. Kristiina on yksinäinen taidemaalari, jonka rutiinit rikkoo mieheltä tullut puhelu, jonka myötä ”sisään tulvi hyökyaalto, joka hetkessä erotti Kristiinan käsillä olevasta työstä ja maailmasta”. Kolmantena tavataan Päivikki Siven, Annin naapuri ja lääkäri sairaalassa, jonne sekä Anni että Kristiina päätyvät.

Kirjassa ei periaatteessa tapahdu kovin paljon: vain pieni sattumus, onnettomuus, joka tuo kaikki kolme naista hetkeksi yhteen, mutta tämä pieni kohtalon sysäys antaa kaikille naisille sellaisen potkun, joka on omiaan pistämään elämää uusiksi isolla kädellä. Tästä ravistelusta syntyy sitten herkullista kirjallisuutta, kiitos Marjo Niemen räiskyvän tyylin. Kirja on täynnä oivaltavia havaintoja, hauskoja ilmaisuja, yleistä liioittelua ja holtittomuutta.

Kuuleminen on vuoden 2021 iloisimpia yllätyksiä, mutta kyllä tämä aikaisempi teoskin ansaitsee ehdottomasti tulla luetuksi. Marjo Niemi on oivallisen värikäs kielenkäyttäjä, jolla on hieno taito saattaa romaanihenkilönsä kiinnostaviin tilanteisiin.

Marjo Niemen Miten niin valo

Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.