Erilaisuudesta ja valituista perheistä

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Karisto, 2021
Suom. Mika Kivimäki
446 s.

Jo kuvastosta tuli selväksi, että nyt ollaan vahvasti ilmiön äärellä. Bestseller-teos Talo taivaansinisellä merellä on ajan henkeen sopiva kirja, josta on tullut iso hitti, mutta mikäpä siinä: nyt kun sen on lukenut, niin se edustaa kyllä ajatusmaailmaltaan sellaista positiivisuutta, että sille suo kaiken menestyksen oikein hyvillä mielin.

Kirjan päähenkilö on Linus Baker, vaatimaton ja säntillinen virkailija Maagisten Nuorten Huolenpito-Osastolla. Hänen yksitoikkoinen elämänsä pyörii siis yliluonnollisten nuorten parissa: hän käy tarkastamassa orpokoteja, joissa maagisia lapsia ja nuoria säilytetään. Eräänä päivänä hänet valitaan poikkeukselliseen, erittäin salaiseen tehtävään. Hänen tulee tarkistaa Marsyasin saaren orpokoti.

Tässä eristäytyneessä ja muulta maailmalta salatussa orpokodissa asuu kuusi maagista lasta ja heidän huoltajanaan herra Arthur Parnassus. Linuksen on matkustettava maan ääriin, asuttava orpokodissa kuukauden verran ja tuotettava raportti orpokodin oloista MNHPO:n ylimmälle johdolle. Linus lähtee suorittamaan tehtäväänsä virkaintoisena, mutta hänen rutiinintäyteinen elämänsä tulee järkkymään pahemman kerran.

Talo taivaansinisellä merellä kertoo erilaisuuden hyväksymisestä, syrjinnästä ja ennakkoluuloista ja niitä vastaan taistelemisesta. Siitä, miten ihminen voi löytää oman paikkansa, siitä miten oman perheensä voi myös valita. Miten koskaan ei ole liian myöhäistä. Sanoma on sen verran osoitteleva ja alleviivattu, että odotin kustantamolta nuortenkirjaluokitusta tälle kirjalle. Ei siinä mitään, on tämä asia aikuisillekin tärkeä, ja tyttäreni makuun kirjan alku olikin aivan liian hidas ja pitkäveteinen, eikä lukeminen päässyt alkua pidemmälle.

Sinänsä olen samaa mieltä: alku ei välttämättä vakuuta. Kannattaa kuitenkin antaa tarinalle tilaisuus, sillä tämä on varsin terapeuttinen kirja. Se on hauska, hyväntuulinen ja täynnä pieniä, ihania onnenhetkiä, kun Linus löytää elämälleen uutta sisältöä. Samalla kirja esittää painavia kysymyksiä ennakkoluuloista, erilaisten ihmisten luokittelemisesta stereotyyppeihin ja siitä, miten nämä luokitukset vaikuttavat luokittelujen kohteisiin. Jos jotakuta pidetään erikoisen ulkonäkönsä vuoksi hirviönä, onko se sitten ihmekään, jos alkaa käyttäytyä hirviömäisesti?

TJ Klunen Talo taivaansinisellä merellä

Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.