Avaruuden kauppamiehet (ja -naiset)

Pentti Otsamon Välittäjä

Pentti Otsamo: Välittäjä : Kauppa-Lopo kaukana, kaukana Kuopiosta
Suuri Kurpitsa, 2021
63 s.

Tarinat sijoittuvat aina johonkin aikaan, mutta hyvässä tarinassa on aina jotain universaalia ja ajatonta, joka tekee siitä mielenkiintoisen oman aikansa ja paikkansa ulkopuolella. Minna Canthin Kauppa-Lopo osoittautuu tällaiseksi tarinaksi, kun Pentti Otsamon sarjakuva vie sen Tähtien sodan hengessä kaukaiseen, kaukaiseen ympäristöön, epämääräiselle pikkuplaneetalle, jonka purppuraiset sävyt tuovat mieleen takavuosien tieteissarjakuvat.

Planeetalle eksyy Xiaolian Loponen, tmi Kauppa-Lopo, kaupankävijä, jolla on kaikkea muuta kuin moitteeton rikosrekisteri. Niinpä Lopo löytää itsensä suoraan putkasta. Ulos päästyään Lopo päätyy hyväsydämisenä auttamaan leskirouvaa oivallisilla kaupankäyntitaidoillaan, mutta kuten alkuperäisen novellin lukeneet tietävät, kaikki ei lopulta käänny parhain päin, ainakaan Lopolle.

Minna Canthin sanomana on, ettei ihmisen yhteiskunnallinen asema vaikuta hänen hyvyyteensä. Hyvässä asemassa oleva ihminen voi olla katala ja syntyperältään ja olemukseltaan epämääräinen Lopo on hyväsydäminen ja muiden parasta ajatteleva ihminen, puutteistaan huolimatta.

Omalla kohdallani sarjakuvat pääsevät harvoin ”ihan kiva”-kynnyksen yli. Niin ei käy tälläkään kertaa. Otsamon piirrostyylistä ei ole valittamista, tarina etenee selkeästi ja hyvin tehtynä, mutta lopputulos tuntuu silti kovin kevyeltä. Kannattaa silti tutustua, mikäli ajatus Canthin viemisestä avaruuteen kuulostaa hauskalta.


Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.