Vietnamin sodasta kynsisalonkeihin

Kim Thúyn Em

Kim Thúy: Em : Rakasta
Gummerus, 2021
Suom. Marja Luoma
123 s.

Taas on käsissä kaunis pieni kirja Kim Thúyltä. Heti ensi alkuun pitää kehua Sanna-Reeta Meilahtea kirjasarjan upeista kansista: kaikki kolme kirjaa ovat olleet kauniita katsella.

Em kertoo Tâmista, kumipuuplantaasin ulkomaisen isännän ja vietnamilaisen naisen lapsesta, joka syntyy vähän ennen Vietnamin sodan syttymistä. Tâm joutuu kokemaan sodan kauhut ja näkee, millaista hävitystä sota ympärilleen luo. Tâm kuitenkin selviytyy.

Thúy kytkee Tâmin tarinaan Yhdysvaltojen Operaatio Babyliftin, jolla pelastettiin – julkisuustemppuna tai sitten hyvää hyvyyttään – orpolapsia, erityisesti amerikkalaissotilaiden jälkeensä jättämiä, Vietnamista Yhdysvaltoihin. Kirjasta selviää myös, miksi erityisesti Kalifornian kynsisalongit ovat vietnamilaisten hallitsemia.

Em on Thúyn tapaan vähäeleinen, esseemäinen romaani, jossa kaunokirjallisuus yhdistyy historiallisiin tosiseikkoihin. Sen luvut voivat olla hyvinkin lyhyitä, mutta niin vain kaikesta muodostuu kiehtova kokonaisuus, jossa Vietnamin sodasta keinolla millä hyvänsä selviytyneiden lasten kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Sodan julmuudet ovat kammottava tausta tapahtumille, joista piirtyy lopuksi myös runollinen sodanvastainen kannanotto.


Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.