Näin liukuvat päivät

Punainen muistikirja

Eeva Kilpi: Punainen muistikirja
WSOY, 2019
96 s.

Eeva Kilven muistikirjoista ensimmäinen, Sininen muistikirja, oli täynnä pieniä katkelmia ja irtonaisia ajatuksia. Punainen muistikirja on vähän erilainen, yhtenäisempi kokonaisuus. Nämä merkinnät ovat kesältä 2014, kun Kilpi vietti kesää enimmäkseen yksin rakkaassa kesäpaikassaan Piskolassa. Siellä Kilpi on kaikessa rauhassa, ja rauhaa hän kaipaakin.

En ole pystynyt rentoutumaan Tapiolassa – puhelin saattaa soida milloin tahansa, tai ovikello tai alkaa jokin remontti taas… Minä tarvitsen tämän eristäytymisen, tämän rauhan, tämän yksinäisyyden, tämän luonnon, jota kaikki muut joko pelkäävät tai haluavat raivata pois. Minua tämä suojelee, innoittaa ja rauhoittaa.

Mökillä voi olla rauhassa, välittämättä edes kalenterista. Monia päiväkirjamerkinnöistä ei ole päivätty täsmällisesti. Se sopii rentoon kesätunnelmaan, jossa Kilpi leijailee. Ikä kuitenkin painaa: 86-vuotias kirjailija ei enää jaksa helteistä kesää samalla tavalla kuin ennen. Päivässä jaksaa tehdä yhden asian. No, Kilven ruokakuvauksia lukiessa herää kyllä ajatus ruokavalion niukkuuden vaikutuksesta jaksamiseen, mutta samalla tämä ”nerokas aamiainen” huvitti: kahden desin purkki vaniljakastiketta, aspiriini ja puolikas sydänlääke.

Kilpi seuraa luonnon rauhassa maailmantapahtumia. Näin kymmenen vuotta myöhemmin on ankeaa lukea, kuinka Kilpi kauhistelee sotaisia tapahtumia Ukrainassa ja Gazassa. Kesällehän osui Malaysia Airlinesin lento 17:n tuho. Kesän tapahtumien kuvauksessa on jonkin verran toisteisuutta, mutta sitähän Kilpi itsekin kommentoi:

Näin liukuvat päivät. Muisti ei meinaa saada niistä otetta. Ne liisteröityvät toisiinsa, tapahtuneet ja aiotut sulautuvat yhteen. Muisti alkaa olla yksi kokkare, josta eri päivät ja tapahtumat eivät tahdo irrota perättäisyyksilleni, vaan tuntuvat ympäröivän elämistä samanaikaisuuksissa.

Punainen muistikirja on kaunis vanhuuden ja mökillä vietetyn hellekesän kuvaus. Se kuvaa hidasta ja rauhallista elämää edelleen taitavan kirjoittajan kädenjäljellä.


Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *