Ne elävät yhä ja tästä edelleen!

Sininen muistikirja

Eeva Kilpi: Sininen muistikirja
WSOY, 2019
103 s.

Eeva Kilpi on arvostettu, pitkän uran tehnyt kirjailija ja runoilija. Vuonna 1928 syntynyt kirjailija on mummoni ikäluokkaa ja mummoni tavoin yhä elossa, lähes satavuotiaana! Kilven tuoreinta tuotantoa ovat nämä kolme muistikirjaa: Sininen muistikirja, Punainen muistikirja ja Valkoinen muistikirja. Niiden jälkeen on ilmestynyt vain Elämää kaikki päivät -muistiinpanokokonaisuus.

Jostain syystä Kilven tuotanto on tutkani ohi mennyt, mutta nyt on aika tutustua. Päädyin aloittamaan näistä muistikirjoista. Sininen muistikirja ilmestyi vuonna 2019, mutta koostuu pääasiassa päiväkirjamerkinnöistä vuosilta 2002–2003. Lopuksi on muutama merkintä myöhemmiltä vuosilta ja pari vuodelta 2018, jotta takakannessa voidaan luvata ”päiväkirjamerkintöjä kahdenkymmenen vuoden ajalta”. Kyse on siis parin vuoden ajalta kertyneistä muistiinmerkinnöistä, joita Kilpi on kirjoittanut noin 75-vuotiaana.

Aiheissa on monenlaista, mutta vanheneminen, yksinäisyys ja kaihoisuus nousevat esiin toistuvasti. Näin Kilpi itse luonnehtii tekstiä tarkastellessaan vuonna 2018 kirjoittamaansa:

Tämä on merkityksellistä tekstiä kaikki, sellaista joka itsestään pyrkii paperille – juuri sillä tavalla ovat kaikki nämä ajatukset syntyneet – kuin itsestään, sisäisestä ilmaisuntarpeesta. Nämä ajatukset ovat täysin eläviä – vai sanoisinko kuolemattomia.

Kirjan huvittavin hetki on se, kun Kilpi saa kuulla professori Jorma Toiviaisen ehdottaneen hänelle kirjallisuuden Nobel-palkintoa. Tämä kirvoittaa kaksi huutomerkkiä. “Raikas ehdotus, täytyy myöntää kun henki alkaa kulkea. Ja kirjeessä perustellaan se hyvin.” No, vielä ei ole Nobel-komitea Kilpeä palkinnolla muistanut, mutta ehtisihän sitä toki!

Vakavienkin, kuolemaa käsittelevien pohdintojen äärellä ollaan usein. Kun Kilpi pohdiskelee kesällä 2002, miten pitää “olla valmis siihen, että kuolee äkkiä, mutta myös siihen, että kuolee hiutuen”, herää tietysti kysymys, miten Kilpi asiasta nyt parikymmentä vuotta myöhemmin ajattelee.

Sininen muistikirja on taitavan kirjoittajan työtä, arkisesta ylevään liikkuvaa tekstiä, jossa paljon nähnyt ja ajatellut ihminen tarkastelee maailmaa monelta kantilta. Tämän muistikirjan äärelle kannattaa pysähtyä, vaikka vain hetkeksi.


Kirjoitan kirjoista myös Kirjavinkkeihin ja Kulttuuritoimitukseen. Minut löytää myös GoodReadsista. Instagramissa olen @mikko_lukee.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *