Avioliittoikä ja odotukset

Uutisoivat, että ensimmäisen avioliittonsa solmivien keski-ikä on noussut viimeisen viiden vuoden aikana vuodella. Se on nyt naisilla siinä 28-29 vuotta, miehillä 29-31. Onkohan minun ja Johannan liitto nyt täysin tuhoon tuomittu? Minusta olisi mielenkiintoista tietää pari muutakin tilastoa: monennenko seurustelukumppaninsa kanssa ihmiset yleensä naimisiin menevät ja kauanko liittoa ennen on seurusteltu. Ne numerot antaisivat hieman kokonaisvaltaisemman kuvan kysymyksistä.

Häitä järjesteltäessä törmää väistämättä muutamaan ongelmaan. Ehkä tärkein on raha: ihmisten ruokkiminen maksaa ja paljon. Vieraiden määrää rajoittaa siis käytettävissä oleva raha, jota taas rajoittaa järjestäjien varallisuus ja toisaalta halu tuhlata rahaa yhteen päivään. Onhan hääjuhla toki hieno asia, mutta hieman mietityttäisi kyllä sijoittaa esimerkiksi pitkälti toistakymmentä tuhatta euroa hääpäivään, kun rahoja voisi sijoittaa vaikka asunnon hankkimiseen.

Toinen ongelmakohta on ihmisten odotukset. Olivat ne sitten totta vai vain omaa kuvitelmaa, suunnitelmia rajoittaa aina se, miten muut ihmiset niihin suhtautuvat. Perinteistä poikkeaminen vaatii rohkeutta. Meillä jää jo kirkkovihkimys pois; mitä ihmiset ajattelisivat esimerkiksi alkoholittomista alkumaljoista? Taitaisivat ajatella Johannan olevan raskaana, heh, vaikka todellinen syy olisi luonnollisesti rahan säästäminen, nuukia kun ollaan. Entäs perinteisten (ja vastenmielisten) leikkien puute? Häitä painaa melkoinen perinteiden ja totunnaistapojen joukko.

Julkaistu
Kategoria(t): Häät

2 kommenttia

  1. Minuakin tympi nuo tavanomaisen tylsät leikit, joten omissa häissä ilmoitimme kamuille, että ei mitään typeriä leikkejä ja toisekseen tein itse suurelta osin ohjelman. Suunnittelin leikit itse ja toimin myös melkein kaikissa päävetäjänä. Toi oman lisästressinsä, mutta vaiva kannatti. Kaikki toimi vähintään kohtuullisesti, vaikkakin muutamissa huomasi tositilanteessa vähän hiomista. Sai kuitenkin omiin häihin sellaiset leikit, joiden parissa olisi itse viihtynyt. Lisäksi mieltä lämmitti, että yksi leikeistä kopioitiin suoraan heti perään toisten kavereiden häihin.
    Kaveritkin sitten uskaltuituivat yhden leikin pitämään eli Imagen modifikaation. Toimi ihan hyvin.

  2. Eikös tilastojen mukaan myös puolet avioliitoista pääty eroon? Ilmeisesti teillä on hyvät mahdollisuudet kaikkeen muuhun kuin tuhoon, jos siis niitä tuijotetaan.
    Häitä suunnitellessanne pitäkää mielessä, ovatko ne teidän vai pölyttyneiden iso-isotätien häät. Kuka niitä häitä tulee pisimpään ja ahkerimpaan muistelemaan, te vai vieraat? Taistelkaa! 😉

Kommentointi ei ole käytössä.