Tietokoneintoilua

tietokoneet

Pitkäaikainen pohdinta ja tuumailu on pikkuhiljaa tuottamassa tulosta. Tänään aion marssia tietokonekauppaan, lyödä eilen haetun tarjouspyynnön tiskiin ja pyytää yhden kappaleen tällaista.

Kauppa, johon suuntaan on Tampereen Varimport, joka antaa fiksummille vähän vinkkiä tulevasta. Tuleva koneemme on Applen 15-tuumainen PowerBook.

Minulle loikkaus Appleen ei ole suuri hurmoshenkinen kääntymys, vaan seuraava askel tiellä paremman tietokoneen metsästämisessä. Käytännöllisistä syistä olen tyytynyt Windowsiin, mutta olen kokeillut myös Linuxia. Kumpaankaan en ole tyytyväinen. Windowsissa yhdistyy peruspätevä graafinen käyttöliittymä heikkoon pohjaan, Linuxissa vankan pohjan päällä on lievästi epämääräinen graafinen käyttöliittymä. Tarkoitus olisi, että Macissa yhdistyisi vankka Unix-pohja tasokkaaseen graafiseen käyttöliittymään.

Tässä ei oltaisi, ellei Johannakin olisi innostunut koneesta. Johannaa miellyttää koneen tyylikäs design ja toisaalta tympii Windowsin jatkuva kaatuilu – koneen ei kuulemma pitäisi kaatua itsekseen ilman että käyttäjä tekee mitään. Tietysti tietty uuden ja erilaisen viehätyskin liittyy asiaan – onhan se jännittävää kokeilla jotain ihan uutta.

Prosessi eteni muutenkin aika tavalliseen tapaan meille. Pitkällistä epämääräistä ”oiskiva”-tuumailua seurasi tiivistahtinen tarkempi perehtyminen asiaan, paljon haaveilevaa keskustelua ja lopulta vaihtoehtojen kartoittamisen jälkeen nopea ja tehokas ostopäätös. Kun asia on päätetty, se on päätetty, ei siinä jahkaaminen enää mitään paranna.

Kone on kannettava, vaikka sitä ei ole tarkoitus valtavasti kanniskella. Kakkoskoneen sietää kuitenkin olla pieni, vaikka sitä käyttäisikin vain kotona. Tilaa kun ei ole liikaa. Macin tulo tietääkin vanhemman PC:n poistumista; jos joku tamperelainen haluaa Celeron-pohjaisen PC:n vaikka verkonpainoksi, halvalla lähtee.

Kuolasimme muuten Varimportissa Applen Cinema Display -näytön perään. 30-tuumainen näyttö on niin huikean kokoinen, että sitä on vaikea uskoa todeksi. En tiedä, mitä noin isolla näytöllä edes voi tehdä, tai kuinka kaukaa sitä pitäisi katsella että hommassa olisi järkeä.

Mac-fanitusta saattaa siis olla odotettavissa, jahka koneen saamme. Jos kuitenkin alan osoittaa Apple-kultismin oireita (kuten kaikkien Apple-tuotteiden tai Steve Jobsin kritiikitöntä palvontaa), lyökää minua. MP3-soittimeni ei tule vaihtumaan Ipodiin!

Tähän väliin saa sitten luetella ne parhaat ohjelmat, joita ilman en vain voi elää. Delicious Librarya ei kirjastonhoitaja voi jättää väliin, mutta mitä muuta? Ainakin Javan ja perlin syntaksia värittävälle editorille olisi käyttöä.

Julkaistu
Kategoria(t): Tietokoneet

5 kommenttia

 1. 30″ Cinema tuntuu olevan ihan näppärä vehje videoeditointiin ja aika hyvin sillä korvaisi noin muuten kahden näytön tarpeet.
  Onnea vaan macin johdosta 🙂 Eipä tuo mac-kultti sinällään niin ihmeellinen asia ole. Yleensä vaan macciomistaja tuppaa kokemaan pienen valaistumisen käyttiksen kanssa kunhan on unohtanut kaikki windows-puolelta opitut pahat tavat. Kannattaa tosin varautua siihen, että jos koneen hankintaansa joutuu joskus perustelemaan niin vastapuolen heitto on siihen aina ’mut se on mac’ 🙂
  Sofista löytyy mm. Blacktreen tms. Quicksilver mikä on sellanen pro-korvike tuolle tigerin mukana tulevalle spotlightille, eli se indeksoi ja sillä voi itseasiassa vielä nopeammin löytää kamansa koneelta, mutta siihen on yhdistetty kaikki perus-tiedostonhallintatyökalut samaan. Eli riippuen omasta workflowsta voi se olla kätevä korvike. Itse käytän sitä lähinnä tiedostojen ja ohjelmien ajamiseen, mutta tiedän kavereita jotka tekee kaikki kopioimiset/siirrot/selailut sillä.
  http://quicksilver.blacktree.com/
  Yleishyödyllinen videosofta:
  http://www.videolan.org/vlc/
  Mozilla-pohjainen selain, toimivampi kuin firefox
  http://www.caminobrowser.org/
  Menumeters – oleellista dataa levyistä, datasiirrosta, prosessorikulutuksesta yms. yläpalkkiin.
  http://mac.softpedia.com/get/System-Utilities/MenuMeters.shtml
  Transmit on pätevä FTP softa
  http://www.panic.com/transmit/
  NetNewsWire Lite on RSS softa – tosin noita löytyy niin iso liuta, että riippuu varmaan lukutavastakin. Tiikerin mukana tuli joku safariin upotettu RSS sovellus ainakin.
  http://ranchero.com/netnewswire/
  Toast 6 on roxion polttosofta
  http://www.roxio.com/en/products/toast/index.jhtml
  Adium X on OS X:n messenger-hubi joka kattaa kaikki perinteiset ICQ, MSN, YAHOO jne. viestinnät
  http://www.adiumx.com
  Powerbookissa on se sisäänrakennettu mikki joten Skype voi olla käytännöllinen. Mulla se pyörii tossa ibookissa mutten ole vieläkään saanut tunnaria luotua.
  http://www.skype.com/
  Eiköhän noilla pääse alkuun 🙂

 2. Noniin, juuri tällaista kaivattiinkin. NetNewsWireä olen kuullut kehuttavan, mutta RSS-lukijoissa ei yksinkertaisesti ole Bloglinesin voittanutta. Mitään, mikä asennetaan yhdelle koneelle, en edes harkitse.

 3. Onnea vaan Mac-rintamalle. Itse en kyllä hetkeäkään katsonut Applen tarjontaa kohti, kun kartoitin sopivaa kannettavaa itselleni (ei vain ole meikäläiselle sopiva vaihtoehto).
  Täällä päässä siis odottelen paraikaa Fujitsu-Siemensin kannettavaa PC:tä kakkoskoneeksi – tai se mikään kakkoskone ole, kun on tehokkaampikin kuin tuo nykyinen pöytä-PC. Joka tapauksessa tällä viikolla se lopulta pitäisi saapua, kun älysin vaihtaa Verkkokauppa.comin (kiitos vaan neljän viikon turhasta odottelusta) Akibaan.
  Langatonta nettisurffailua ja viihdykettä matkustamiseen – sitähän tässä onkin jo odoteltu.

Kommentointi ei ole käytössä.