BookMoochista vielä

kirjoja

BookMooch vaikuttaisi ihan tosissaan toimivalta. Pari kirjaa on tosiaan saapunut, jo mainittu Snow Crash ja tällä hetkellä työn alla oleva William Gibsonin Pattern Recognition.

Tänään tuli toinen kirjapyyntö minulle, Henry Jamesin Turn of the Screw matkustaa Englantiin, jahka ennätän postiin. Ei taida maksaa paljoa, sen verran pienestä kirjasta on kyse. Siitä saaduilla pisteillä sain kuitenkin taas pari pyyntöä jätettyä, ja toinen (lisää Neal Stephensonia: Diamond Age) on jo lähetetty. Miellyttävää.

Valitettavasti tällä hetkellä hyvin tärkeä ominaisuus eli kirjojen selailu omistajan kotimaan perusteella on poissa käytöstä, mikä vaikeuttaa suomalaisten käyttäjien löytämistä ja tehokasta pisteiden käyttöä, mutta ulkomailta pyytäminenkin helpottui: nykyään ulkomaille lähettämisestä saa kolme pistettä – pyytäminen maksaa yhä vain kaksi pistettä. Jokaista ulkomaille lähetettyä kirjaa kohden voi siis hankkia yhden kirjan Suomesta ja toisen ulkomailta, tai vaikka kolme Suomesta.

Jos pystyy suhtautumaan kirjoihin joustavasti ja omistushaluttomasti – asenne, jota olen yrittänyt itselleni saada kaikin keinoin – BookMooch on erittäin kätevä palvelu, ja ainakin minulle melkoisesti BookCrossingia tyydyttävämpi.

Vaikka melkoinen tavarankerääjä olenkin, toivoisin pystyväni hieman vähemmän materiakeskeiseen ja omistamiseen perustuvaan elämiseen. Kirjojen kohdallakin pitäisi osata ajatella, että uusi, lukematon kirja on arvokkaampi kuin jo luettu. En yleensäkään lue mitenkään valtavasti samoja kirjoja uudestaan – ja vaikka lukisinkin, onko tehokasta hyllytilan käyttöä säilyttää kirjaa vuosikausia siltä varalta, että sen haluaa lukea uudestaan joskus? Eikö voisi ajatella, että kirjan saa kyllä käsiinsä uudestaan?

Kaikesta en luovu, en osaa, ja olisihan jonkun Dyyni-sarjan (minun näkökulmastani yhdeksän osaa) haaliminen uudestaan aika lailla isompi ja kalliimpi homma kuin mitä se viimeksi oli, mutta yritän kovasti kierrättää kirjoja. Vilkaiskaapa siis, mikäli kirjat kiinnostavat, BookMooch-valikoimaani. Kaikki noista saa ilmaiseksi (minä maksan postikulutkin, jos toimitus kädestä käteen ei onnistu), mikäli niitä pyytää BookMoochin kautta.

Sinänsähän BookMooch on aika lähellä ketjuvaihtoja, toista rakasta harrastustani. Kummassakin tavara vaihtaa omistajaa epäsuorasti: kahdenkeskisillä vaihtokaupoilla on rajoituksensa, jotka on erilaisin keinoin mahdollista ylittää (joko virtuaalivaluutalla kuten BookMoochissa tai monenkeskisin vaihdoin kuten ketjuvaihdoissa). Kumpaakin puuhaa yhdistää sekin, että lopullinen voittaja on postilaitos… Viimeisin ketjuvaihtokierros Imperiumissakin rikastutti Suomen Postia jonkun sata euroa.