Verenluovutus

Kylläpä ottikin aikansa, mutta nyt se on tehty: yliopistolla oli verenluovutustilaisuus sopivaan aikaan, joten kävin luovuttamassa. Onpahan yksi kohta vähemmän "pitäisi, mutta…"-listalla.

4 kommenttia

 1. Verenluovutus on kyllä hieno juttu. Saisivat vain heittää hevon hemmettiin sen ”onko sinulla ollut viimeisen 6kk sisällä homoseksuaalisia suhteita” (tjsp.) kysymyksen, ja sen vastauksesta riippuvan automaattihylkäyksen (irtosuhteita kysytään erikseen, ja siinä on toki ihan pointtia). Pistää vihaksi sellainen.
  Oikeasti, ei sitä nyt pitäisi olla niin hankalaa muuttaa, ellei olisi jotain ihmeen asennevammaa. Veripalvelun sivuillakin julistetaan että ”Miesten välinen seksi on pysyvä luovutuseste”. Hienoa.
  No, parempi se kai silti on luovuttaa kuin olla luovuttamatta.

 2. Homoseksuaalisista suhteistahan siinä ei kysytty, vaan nimenomaan miesten välisestä seksistä. En tiedä, Veripalvelun sivuillahan sitä perustellaan kymmenkertaisella tuoreiden HIV-tartuntojen määrällä. Mikäli se luku pitää paikkaansa (ja olen kuullut, että se ei välttämättä enää pitäisi paikkaansa), tuossa rajoituksessa voi olla jotain mieltäkin. Onhan se aika tylyä joka tapauksessa.
  Itse kuitenkin katson, että verenluovutus on siinä määrin tärkeä asia, että en anna tuon haitata.

 3. Eräs verenluovutuksessa käynyt ihminen kertoi minulle kysyneensä tästä asiasta veripalvelun työntekijältä. Kuulemma Suomen veripalvelu tekee kovasti töitä tämän pykälän poistamiseksi. Määräykset ovat kuitenkin ilmeisesti jotenkin yleiseurooppalaisia. Muualla Euroopassa pykälän poistamiseen suhtaudutaan nihkeästi, juuri tuon tilastollisen eron vuoksi. Mutta luulisi, että ratkaisuna voisi sitten olla edes pidempi karenssi homoille uuden suhteen aloittamisen jälkeen. Edes kompromissi, jos ei aivan tasavertaiseen kohteluun vielä voida siirtyä.

 4. Tässä kohtaa voisi tietysti sanoa, että ainahan voi valehdella, mutta sehän se vasta olisikin moraalitonta, eikös? 😉
  Kaikesta huolimatta Seta:n agendat ja lääketieteen asiantuntijoiden määrittelemät riskit (vaikka sitten vanhentuneetkin) ovat kaksi aivan eri asiaa, eikä niistä pitäisi keskustella samassa yhteydessä.

Kommentointi ei ole käytössä.