Lordi Raglanin hihat

Ostimme taannoin American Apparelin vaatteita. Suosittelen; nettikauppa toimii hyvin ja vaatteet ovat selkeitä, toimivia, laadukkaita ja melko edullisia. Ihastuin varsinkin tähän raglanpaitaan.

Vaan mikäs tuo raglan on? Raglan viittaa tässä hihoihin: raglanhiha on sellainen, joka yhdistyy suoraan paidan kaulukseen. Yhdysvalloissa raglanhihat assosioituvat baseball-pelaajien pelipaitoihin.

Nimi raglan tulee FitzRoy Somersetiltä eli ensimmäiseltä lordi Raglanilta. Krimin sodassa brittejä johtanut Raglan suojeli joukkojaan kylmältä vilteillä, joihin sotilaat ompelivat itselleen hihat – tästä luovasta asustuksesta raglanhihat sitten omaksuttiin siviilikäyttöön.

Varsinaisesti Raglan hoiti hommansa ilmeisesti varsin kehnosti, tapattaen omia joukkojaan huonolla huollolla. Iron Maiden The Trooper -kappaletta inspiroinut Lordi Tennysonin runo The Charge of the Light Brigade liittyy ilmeisesti Raglanin surkeaan johtamiseen.

Krimin sotahan on suomalaisillekin läheinen: Itämeren taistelut tunnetaan Suomessa Oolannin sodan nimellä (ja se Oolannin sotahan oli kauhia).

Krimin sota on muutenkin mielenkiintoinen: se oli yksi ensimmäisiä mediasotia, joista suuri yleisö sai runsaasti tietoa lehdistön kautta sodan aikana. Raglanhihat eivät ole edes sodan ainoa anti vaatetukselle: Balaclava-nimitys meikäläisen kommandopipona tuntemalle asusteelle on nimenomaan Krimin sodasta peräisin. Samaisessa Balaclavan taistelussa se kevyen ratsuväen prikaatikin syöksyi turmioonsa. Florence Nightingalekin on Krimin sodan hahmoja.

1 kommentti

Kommentointi ei ole käytössä.