Nobel ja nobiliteetti

kirjoja

Doris Lessing sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Scififanina olen täysin mykistynyt: tämän tapauksen merkitys on suunnaton. Margaret Atwood on seuraavana jonossa, arvelisin, ja kohtahan palkinto jo myönnetäänkin jollekin varsinaiselle genrekirjoittajalle (Ursula LeGuin!).

Olen myös ilahtunut ajankohtaisuudestani: minulla on parhaillaan työn alla Lessingin Unesta päivään päin (joka ei kyllä ole aivan varsinainen mestariteos). Lessing onkin luultavasti nobelisteista se, jota olen eniten lukenut.

Lessingiä enemmän kolahti kuitenkin Tatun ja Patun Suomi. Moderni klassikko, joka kuuluu ehdottomasti jokaiseen suomalaiseen kirjahyllyyn!

2 kommenttia

  1. Todella hassua. Tanja on just lukemassa Lessigiä (kirja toisensa perään), eikä hän ole scifi -lukijoita (enemmän fantasiaa). Itse en ole luultavasti lukenut häneltä yhtään kirjaa (ehkä joku novelli jostain kokoelmasta), vaikka oikeasti pidän naisten scifistä ja fantasiasta enemmän kuin ’mies-scifistä’.
    Tanja lukee Lessigiä sen takia että sai jollain hörhö-foorumilla siihen vinkin..

  2. Kyllähän Lessingillä taitaa tuotannosta suurin osa olla muuta kuin scifiä, mutta se Shikastasta alkava sarja on ihan ehtaa asiaa. En ole itse tosin tainnut lukea kuin kaksi ensimmäistä, katkesi syystä tai toisesta lukeminen siihen. Nytkin tuo Unesta päivää päin ei ole varsinaisesti kyllä scifiä, vaikka varsin mielikuvituksellinen onkin.
    Mutta Lessing on kyllä varmasti niin scifikirjailija kuin vain nobelistina voi olla, ainakin siihen asti että Atwood saa Nobelinsa.

Kommentointi ei ole käytössä.