Polvivaivaisen kunto-ohjelma

Olen kärsinyt jo jonkin aikaa polvivaivoista. Polveni kipeytyvät, jos joudun istumaan pidemmän tovin polvet koukussa. Esimerkiksi elokuvissa käyminen tekee kipeää, kun jalkoja ei saa suoristettua tarpeeksi. Lääkärit nimittävätkin vaivaa ”elokuvapolveksi”. Polvia särkee myös silloin, kun nousee kyykystä seisomaan. Vaiva on vähän ikävä sikälikin, että Nooan kanssa touhutessa joutuu kyykistelemään aika lailla.

Olen ollut vähän huolissani polvistani, että joutuuko tässä vielä polvileikkaukseen. Tänään sain vihdoin aikaiseksi googlailla polvivaivoista ja tulokset vaikuttavat helpottavilta. Omatoimisissa google-diagnooseissa on tietysti oma vaaransa, mutta arvelisin, että polviani voisi vaivata chondromalasia patellae eli polvilumpion rustopehmittymä.

Ainakin oireet tuntuvat vastaavan omiani. Lisäksi vaiva on ilmeisesti varsin yleinen ja aiheuttaa noin joka toisen polvivaivan parikymppisillä (olen vielä nihkeästi parikymppinen, sentään). Verkkoklinikan lääkärin mukaan tällä vaivalla on tapana pikemminkin parantua kuin pahentua ajan myötä ja olipa vastauksessa mukana myös harjoitusohjelma, jolla voi treenata nelipäistä reisilihasta ja siten helpottaa polvivaivoja.