Reggae-katsaus

musiikin kuuntelu

Tämä artikkeli sisältää affiliatelinkkejä Amazoniin. Saan palkkion, mikäli ostat Amazonista tuotteita käytettyäsi linkkejäni. Affiliate-linkit on merkitty €-merkillä.

Tänä kesänä olen kuunnellut reggaeta. Jotenkin vaan rytmit kolahtavat näin kesään. Minua miellyttää myös biisien sanoituksellinen sisältö, kuuntelen pääasiassa poliittisesti tai uskonnollisesti motivoitunutta osastoa, pienen ihmisen puolesta saarnataan antaumuksella, sellainen toimii aina.

Tässä valikoima viime aikojen suosikkeja. Spotify on kummasti auttanut lisäämään valikoimaa. Linkit ovatkin Spotifyyn, mutta Spotifyttömille on tarjolla myös Amazon-linkkejä, sieltäkin löytyy koekuuntelumahdollisuutta. Spotifystä voi tsekata vaikka reggaelistani.

Heart of the Congos kansiThe Congos: Fisherman

Tykkäsin The Congosista jo aikaisemmin. Voitin Creation Steppin -nettiradion kilpailusta joskus vuosia sitten Congosin Give Them the Rights -levyn, joka on osoittaunut kuuntelua kestäväksi laatulevyksi. Spotifystä löytyi kuitenkin vielä parempaa, eli Congosin kovin levytys, Heart of the Congos. Se on todellista klassikkokamaa. Levy alkaa parhaimmalla kappaleellaan, Fisherman taitaa olla Congosin ykkösbiisi. Loistava veto. La La Bam-Bam on toinen, joka soi jatkuvasti päässä.

Jos Fisherman miellyttää, pakkohankinta on Blood & Firen julkaiseman Fisherman Style, jossa on kaksi levyllistä biisejä, joissa Fisherman-riddimin päälle on laulettu jotain ihan muuta. En ole vieläkään saanut aikaiseksi kuunnella kaikkia, koska levy on sattuneesta syystä vähän puuduttava pitemmän päälle, olkoonkin, että Fisherman on briljantti veto. Tältä levyltä on kuitenkin helppo suositella ainakin Lucianon Going Homea, Lutan Fyahin Whitewash Wallsia ja Country Culturen Make Poverty Historya.

Amazonista löytyy myös näytteitä:

Heart of the Congos

Give Them the Rights

Fisherman Style

Blackheart Manin kansiBunny Wailer: Fighting Against Conviction

Lisää klassikkolevytyksiä. Bunny Wailerin Blackheart Man esiintyy kai aika monilla ”parhaat roots-levyt”-listoilla. Kelpo levy, vaikken täysin kokonaisuuden hienoutta vielä osaakaan arvostaa. Levyltä löytyy kuitenkin muutama todella mainio veto, joista kaikista paras on Fighting Against Conviction, yksi ehdottomia reggae-suosikkejani.

On se kovaa, kun asfalttiviidakossa ei voi viljellä, vaan pitää rikollisin keinoin leipänsä ansaita ja taistella linnaan joutumista vastaan, jotta lapsille riittää ruokaa. Melkoinen vuodatus, mutta melkoisella antaumuksella Bunny Wailer pistää menemään.

Amazonista:

Blackheart Man

Tribute to the Martyrsin kansiSteel Pulse: Babylon Makes the Rules

Britannian reggae-ylpeys Steel Pulse löytyi selailulla ja hyvä että löytyikin, aika tiukkaa tavaraa tämäkin. Olen kuunnellut bändiltä kolmea levyä. Debyytti Handsworth Revolution on kriitikoiden mieleen, mutta Tribute to the Martyrs ja True Democracy ovat varsin mainioita levyjä myös. Ensimmäiseltä levyltä maininnan saa huikea Prodigal Son, toiselta tämä tarttuva Babylon Makes the Rules ja kolmannelta A Who Responsible?

Loistavaa tavaraa. Brittibändeistä lähempää tutustumista vaatii vielä UB40, joka myöhemmästä maineestaan huolimatta oli joskus ilmeisen vakuuttava roots-ryhmä. Debyyttilevy Signing Off on kai aika tiukkaa tavaraa.

Amazonista:

Handsworth Revolution

Tribute To The Martyrs

True Democracy

Sound System: The Island Anthology (2CD) (kolme ekaa samassa paketissa)

Signing Off

Equal Rightsin kansiPeter Tosh: Equal Rights

Bob Marleyn ja Bunny Wailerin kanssa The Wailersissa operoinut Peter Tosh jatkoi bändikavereidensa tapaan soolouralle. Toshin levyistä olen kuunnellut pääasiassa Equal Rightsia, jossa nimikin on jo oikealla asialla. Levyltä kohokohtina nousee nimibiisi, mutta myös Toshin versio Get Up, Stand Upista. Se on aika samantyylinen Marleyn soolovedon kanssa, mutta ehkä hitusen terävämpi. Joka tapauksessa Wailerseista Marley ja Tosh vetävät tämän biisin paremmin kuin Bunny Wailer, jonka varsin erityyliselle versiolle en lämmennyt sitten lainkaan. Myös Downpressor Man on siisti veto.

Amazonista:

Equal Rights