Ennakkovilkaisu hittimusikaalista

Come From Away

Harva osaa sijoittaa Ganderin kartalle, edes jos kerron, että se sijaitsee Newfoundlandissa, Kanadassa. Gander perustettiin toisen maailmansodan alla, koska se sijaitsee lähellä New Yorkin ja Lontoon välistä isoympyräreittiä ja tarjoaa siten erinomaisen välilaskupaikan Yhdysvaltojen ja Euroopan välisille lennoille. Ganderin lentokenttä oli joskus maailman suurin ja vaikka valtaosa Atlantin ylittävistä lennoista selviää nykyään ilman välitankkausta, Gander on edelleen merkittävä lennonjohtokeskus.

Kun terroristit iskivät lentokoneilla World Trade Centeriin 11. syyskuuta 2001, iskujen seurauksena Yhdysvaltojen ilmatila suljettiin välittömästi. Maahan matkalla olleet lennot piti ohjata jonnekin muualle. Lentoja ohjattiin Kanadassa eniten Vancouveriin, Halifaxiin ja Ganderiin. Gander vastaanotti päivän aikana 38 lentoa, joissa oli yli 6000 matkustajaa ja melkein 500 miehistön jäsentä. Kuinka majoittaa 6600 ihmistä pikkupaikkakunnalle, jossa asui vain kymmenisen tuhatta asukasta, ilman mitään ennakkovaroitusta? Lentokoneet jäivät lopulta kaupunkiin viideksi päiväksi, kunnes ilmatila avautui ja matka sai jatkua.

Näistä tapahtumista kertoo Come From Away -musikaali. Irene Sankoffin ja David Heinin kirjoittama musikaali esitettiin ensimmäistä kertaa Sheridan Collegessa vuonna 2013 ja Broadwaylla vuonna 2017. Musikaali on ollut huippumenestys: se on voittanut useita palkintoja ja lokakuussa 2018 siitä tuli pisimpään Broadwaylla pyörinyt kanadalainen musikaali.

Suomen ensi-ilta Tampereella

Suomessa musikaali nähdään ensimmäistä kertaa Tampereen Työväen Teatterissa, jonne esityksen on ohjannut musikaalimestari Samuli Harjanne (Billy Elliot, Kinky Boots, Pieni Merenneito). Ensi-illan piti olla jo keväällä 2022, mutta Covid-19-tilanne johti kevään näytäntöjen peruuttamiseen. Kun tilanne kuitenkin kääntyi paremmaksi, TTT päätti esittää musikaalista viisi ennakkonäytöstä kevään 2022 aikana ennen varsinaista ensi-iltaa, joka on 21.9.2022.

Ennakot ovat Suomessa melko tuore ilmiö, maailmalla niitä on tehty jonkin verran. Ennakkoesitys on jo käytännössä valmis, mutta ennakot tarjoavat vielä viimeisen tilaisuuden tehdä muutoksia esitykseen ennen kuin kriitikot näkevät esityksen ja varsinaiset esitykset alkavat.

Meillä oli liput peruuntuneeseen näytökseen, mutta päädyimme lopulta katsomaan samana päivänä esitetyn ennakkonäytöksen. Musikaaliteatteri on kiinnostanut meitä viime vuosina kovasti, kirkkaimpana tähtenään tietysti Lin-Manuel Mirandan menestysteos Hamilton. Itse lähdin katselemaan näytöstä lopulta melko vähäisin odotuksin ja vain satunnaisesti musikaalin kappaleita kuulleena, seurana ollut vaimoni puolestaan oli kuunnellut Spotifystä löytyvää Broadway-esitystä enemmänkin ja oli utelias kuulemaan, miten Reita Lounatvuoren ja Hanna Kailan tekemä suomennos toimisi.

Yksinkertaisen oivallettu toteutus

Poistuimme molemmat teatterista tyytyväisinä. Come From Away on hieno musikaali ja Tampereen Työväen Teatteri on tehnyt siitä erinomaisen version. Esiintyjissä nähdään paljon TTT:n monista esityksistä tuttuja tähtiä, mutta myös todella valovoimaisia vierailijoita. Jonna Järnefelt, Nina Tapio ja Kaija Kärkinen ovat omiaan herättämään mielenkiintoa. TTT:n omista tähdistä erityisesti aina upeat Petra Karjalainen ja Saska Pulkkinen loistavat tässäkin. Musiikista vastaa lavalla soittava Tony Sikströmin johtama bändi, joka pääsee myös osallistumaan esitykseen, kun matkustajille järjestetään ajanvietteeksi vauhdikas baari-ilta.

Näyttelijät saavat urakoida esityksessä koko rahan edestä. Musikaali vedetään yhteen putkeen ilman väliaikaa ja jokaisella näyttelijällä on useita rooleja tehtävänään. Jokainen esittää sekä jotain ganderilaista että yhtä-kahta matkalaista. Roolit vaihtuvat nopeilla vaatteen­vaihdoilla: esimerkiksi Pihla Pohjolaisen pääroolina on olla tv-toimittaja valkoisessa paidassaan; paidan riisumalla hänestä tulee lentomatkustaja ja pukemalla paidan päälle takin ja päähän hatun, hän muuntuu lentoemännäksi. Yksinkertaiset muutokset käyvät nopeasti, vähän isompia varten näyttelijä piipahtaa lavasteiden takana. Eri hahmot ovat katsojalle helposti tunnistettavia. Pukusuunnittelusta vastaa Marjaana Mutanen. Erkki Saaraisen suunnittelema lavastus on sekin päällisin puolin hyvin yksinkertaisesti tehty, pelkistetyt tuolit ja pöydät muuttavat tilan milloin koulumajoitukseksi, milloin lentokoneeksi, milloin kahvilaksi. 

Tunnelmat vaihtelevat laidasta laitaan, mutta tylsiä hetkiä ei ole. Koska tapahtumien taustalla on kuitenkin huomattava tragedia, tummemmiltakaan sävyiltä ei vältytä. Nina Tapion esittämä lentokapteeni ja Petra Karjalainen newyorkilaisesta palo­pelastaja­lapsestaan huolissaan olevana äitinä loistavat syvemmän tunne­latauksen tekijöinä. Esityksen pääpaino on kuitenkin siinä kaiken voittavassa ystävällisyydessä, avuliaisuudessa ja vieraan­varaisuudessa, jota ganderilaiset lentoväelle osoittivat, joten enimmäkseen esityksen tunnetilat ovat positiivisen puolella. Tässä esityksessä saa nauraa, iloita ja kokea, että ihmisissä on paljon hyvää. Se on ajankohtainen ja arvokas viesti myös Ukrainan kriisin keskellä.

Syksyn näytösten liput ovat myynnissä; tämän ennakon perusteella uskallan suositella Come From Awaytä varauksetta musikaalien ystäville.


Kävin katsomassa näytöksen itse ostamillani lipuilla yksityishenkilönä. En ole toimittaja tai teatterikriitikko, eikä tämä blogi ole journalistinen media, vaan yksityisajatteluani.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.