Sitruunamarenkikakku

ruokaa

Johanna kaipasi sitruunamarenkikakkua, joten pitihän neitoa hädässä auttaa. Resepti löytyi Apu-lehden verkkosivuilta, ja tulos oli kieltämättä varsin maittava. Ensimmäiseksi yritykseksi kakku onnistui mainiosti ja maistui ihan siltä miltä pitikin. Parannettavaa jäi: seuraavalla kerralla tehdään tämän sokerikakkupohjan sijasta murotaikinapohja.

Kakku on aika työläs, vaiheita on monia. Lisäksi kakkuun kuluu niin paljon munia, että tämä sopisi mainiosti kananmunapakettiin munanmyyntiä vauhdittamaan.

Pohja:

 • 3 kananmunaa
 • 1 dl sokeria
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 100 g sulatettua voita tai margariinia

Munat ja sokeri vaahdotetaan. Lisää jauhot ja rasva. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun isohkoon piirakkavuokaan ja paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Meillä vuoka osoittautui käytännössä himpun pieneksi kun kiisseli valui reunojen yli, eli aika iso vuoka saa olla.

Sitruunakiisseli:

 • 4 kananmunaa (tai pelkät keltuaiset)
 • 3 sitruunan raastettu kuori
 • 3 sitruunan puristettu mehu
 • 3 dl sokeria
 • 125 g voita

Pese sitruunat huolella, raasta kuoret ja purista mehu. Pane kaikki ainekset kattilaan ja anna kiisselin kiehua kymmenen minuuttia sekoittaen koko ajan. Tuloksena pitäisi olla jonkin verran alkutilannetta sakeampi soppa. Kaada kiisseli kulhoon jäähtymään. Kiisselin pinnalle aseteltu muovikelmu estää kuoren syntymisen.

Marenki:

 • 4 valkuaista
 • 2,5 dl sokeria

Vatkaa valkuaisia ja sokeria vesihauteessa, jotta sokeri sulaa joukkoon ja jatka sitten normaaliin tapaan. Toinen tapa on ilmeisesti käyttää tomusokeria ja lisätä sokeria vähitellen. Kovaa vatkausta homma joka tapauksessa vaatii, tuloksena syntyvän marengin pitäisi pysyä kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Laita marenki kylmään odottamaan.

Kun kiisseli ja piirakka ovat suurinpiirtein jäähtyneet, kaada kiisseli piirakkapohjan päälle. Marenkivaahto lusikoidaan tai pursotetaan päälle, jonka jälkeen piirakka käytetään 250-asteisessa uunissa kolmen minuutin ajan saamassa väriä. Jäähdytä ja anna tekeytyä kylmässä puoli tuntia.

Hyvää tuli, mutta tosiaan Johanna tykkää enemmän murotaikinasta kuin kakkupohjasta tämän piirakan yhteydessä, joten sellaista sitten ensi kerralla. Kiisseli on kuitenkin hyvää ja juuri oikean makuista.

Myöhemmin muokattua: Koska haen täältä aina oikeaa reseptiä turhaan, on aika kirjoittaa paremman pohjan resepti tähänkin.

 • 150 g voita
 • 3-3,5 dl vehnäjauhoja (kokojyvä on hyvä)
 • 0,5 tl suolaa
 • 2-3 rkl vettä (tai kermaa)

Voi ja jauhot nypitään, sitten lisätään vesi. Laitetaan matalareunaiseen piirakkavuokaan. Kannattaa tehdä kunnon reunat, muuten kiisseli ei pysy aisoissa. Pohja pistellään haarukalla ja paistetaan uunissa 200 asteessa noin 9-10 minuuttia.

6 kommenttia

 1. Kananmunia kuluu tämän lemon pien valmistukseen yhteensä neljä. Kiisseliin 4 keltuaista ja marenkiin 4 valkuaista. Itse kyllä lisään marenkiin pari valkuaista lisää, jotta piirakalle tulee kunnon peitto. terv. SeppoV

 2. Kas, kätevää. Käyhän se noinkin, ja munia säästyy. Täytyypä tehdä noin seuraavalla kerralla.

 3. Jos olisin äitisi, minua jo hiukan huolestuttaisi tuo ruokavalionne. 🙂

 4. Oli muuten tosi hyvää sitruunamarenkikakkua 😉

 5. Valmistin piiraan ohjeen mukaan ja ihmettelin jo reseptiä lukiessani kiisselin maizenan tai perunajauhon puuttumisesta. Kiisselistä tuli hyvä mutta liian löysä joten se valui ikävästi kun piirakkaa lusikoi. Joten lisäisin kiisseliin maizenaa, ihan ehdottomasti!

 6. Joo, sellaisen parannuksen voisi kyllä tehdä. Tosin jääkaappi auttaa tuohon jonkin verran, mutta totta, kiinteämpää kiisseliä voisi olla.

Kommentointi ei ole käytössä.