Kirjoitustyöläisen työkalut

tietokoneet

Työni on pääasiassa kirjoittamista, joten työkaluni ovat tekstinkäsittelyohjelmia, tekstieditoreita ja muita vastaavia. Tällaisia ohjelmia on maailma täysi ja niiden laatu vaihtelee, joten tuumin, että jotakuta saattanee kiinnostaa suosikkini. Yhdellä ei tietenkään pärjää, koska tarpeita on monenlaisia. Mainittakoon saman tien, että juttu on sitten kirjoitettu OS X -käyttäjän näkökulmasta.TextWrangler

TextWrangler on jotakuinkin maailman paras tekstieditori. Kevyt, ilmainen, voimakas ja hyvin tehty. Tällä onnistuu kaikki. Ominaisuuksien lista on vakuuttava: tiedostojen avaaminen ja tallentaminen FTP:llä, sujuvat merkistömuunnokset, kätevät etsi-ja-korvaa-toiminnot vaikka useampaan tiedostoon yhtä aikaa, lajittelut, gremlinien tappaminen, syntaksiväritys, eroavaisuuksien haku tiedostojen välillä… siis kaikenlaista, mitä koodari tai muuten vain vaativa käyttäjä tarvitsee.

Mikä parasta, TextWrangler on tosiaan ilmainen kevytversio, jonka pitäisi houkutella käyttäjiä tehokkaamman ja maksullisen BBEditin pariin. En ole koskaan kokenut, että TextWranglerista puuttuisi jotain… No, CVS- ja Subversion-tuki kuulostaa ominaisuudelta, joka voisi olla näppärä, jos sellaista tarvitsisin, mutta olen tätä nykyä tekemisissä yhden Subversion-projektin kanssa, joten selviän kyllä ilmankin.

Tämä jumalohjelma asentuu jokaiseen Macciini jatkossakin noin kolmen ensimmäisen ohjelman joukossa. Jos joku tietää Windowsille yhtä hyvän, saa vinkata, koska en ole itse löytänyt yhtä hyvää. Tuo tiedostojen avaaminen ja tallentaminen FTP:n yli varsinkin tuntuu olevan melko harvinainen ominaisuus.OpenOffice

OpenOffice.org on järeä paketti, mutta onhan siinä varsin pätevä tekstinkäsittelyohjelma. Tällä kirjoittaa vaikka gradun ja kirjan tai pari. Teen OpenOfficella valtaosan niistä kirjoitusjutuista, jotka eivät päädy nettiin. Osaan jopa käyttää osaa niistä vähän edistyneemmistä ominaisuuksista, kuten rakenneselainta — on muuten harvinaisen näppärä työkalu, kun käsittelee pidempää käsikirjoitusta sieltä täältä, ei tarvitse tuhlata aikaa oikean kohdan hakemiseen.

Texturi eli OS X:n sisäinen editori on sekin hyvin käyttökelpoinen työkalu silloin, kun OpenOffice on liian raskas ja TextWranglerin ominaisuuksille ei ole tarvetta. Vähäeleinen editori mahdollistaa monenlaisten pikkujuttujen kirjoittamisen vaivattomasti.WriteRoom

WriteRoom on uudempi tuttavuus, mutta tietyissä tilanteissa tämä ohjelma on täysin lyömätön. Superminimalistinen editori tarjoaa häiriövapaan ympäristön. Ohjelma blokkaa ruudulta kaiken turhan: on vain teksti, jota muokkaat. Kaikki muu, kuten sanalaskurit ja vierityspalkit, pitää erikseen kytkeä päälle, jos niitä kokee tarvitsevansa. Automaattitallennus tekee tasaisen Ctrl-S-refleksin tarpeettomaksi. Voit siis vain keskittyä kirjoittamaan ja antaa tekstin virrata. Jos joku teksti pitää saada valmiiksi, WriteRoom on ehdoton apuväline.

Virginia Heffernanin artikkeli An Interface of One’s Own on muuten lukemisen arvoinen aiheesta kiinnostuneille.

Avasin muuten tämän jutun kuvien muokkaamista varten Gimpin. Kätevä työkalu, mutta kuvan rajaamiseen ja koon muuttamiseen se on aivan liian raskas, etenkin kun Macilla Gimp vaatii X11-ympäristön käynnistämisen. Vinkatkaapa joku hyvä kevyt kuvaeditori, jolla voisi rajata ja skaalata kuvia nopeasti. Mieluusti ilmainen, mutta saa olla halpakin.

4 kommenttia

 1. Taisipa löytyä sopiva kuvaeditori. Imagewell on nopea ja notkea työkalu, jolla rajaa, skaalaa ja säätää väriarvoja. FTP-palvelimelle lähettäminen onnistuu yhdellä napinpainalluksella. Maksaa $15, mikä ei ole paha hinta ensinkään (olen nykyään paljon entistä avoimempi ohjelmista maksamiselle, etenkin jos hinta on näin kohtuullinen).

  Muistelisin kokeilleeni Imagewelliä ennenkin, mutta ohjelman erikoinen toimintatapa pelästytti silloin. Imagewell on tosiaan omaperäinen, mutta vaikuttaa toimivalta.

 2. Oletko tutustunut kirjasoftiin kuten Scrivener? Noissa on mielenkiintoisia jäsennysmahdollisuuksia, mutta en ole koskaan vaivautunut kokeilemaan niitä käytännössä.

 3. En ole kokeillut, niiden ominaisuudet tuntuvat suunnatun lähinnä fiktion kirjoittajille. Voin olla väärässäkin. Itse olen kirjojen suhteen pärjännyt ihan hyvin OpenOfficella, en ole kokenut tarvitsevani ekstraominaisuuksia.

 4. XN-View
  Parhaat puolet:
  Helppo selata ja lajitella suuria määriä kuvia sisältäviä kansioita
  Avaa melkein kaikki kuvatiedostomuodot kautta aikojen
  Puuttuu vain maskaus, tasot ja mahdollisuus prikata helposti kuvia.

Kommentointi ei ole käytössä.