Ryhmäkanne ja kananmunat

Tyhymä kysymys: miksi Elinkeinoelämän keskusliitolta kysytään yhtään mitään ryhmäkanneasiassa? Onhan se nyt selvää, että ryhmäkanteiden vastaanottajapuolta kismittää mahdollisuus joutua vastaamaan entistä useammista kämmeistä oikeuteen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ryhmäkanteilta on helppo välttyä: sen kun tekee niin laadukkaita tuotteita, että kuluttajat eivät joudu niiden kanssa hengenvaaraan…

Toinen ihmeellinen ilmiö on kananmunien tuottajahintatappelu. Minusta asiaan on hyvin ilmeinen ratkaisu, mutta miksi sitä ei ole kukaan keksinyt, on sitten eri asia. Jos tuottajat kaipaavat hintoihin 20 senttiä lisää per kilo, miksi pakkaamot eivät maksa sitä ja lisää hinnannousua suoraan kuluttajahintoihin?

Omalla kohdallani kananmunien kulutus ei muuttuisi yhtään, vaikka hinta olisi kaksinkertainen. 20 sentin korotus kilohinnassa ei näkyisi yhtään missään. Eihän se ole sadankaan kilon kohdalla kuin 20 euroa. Toki on varmasti kananmunien suurkuluttajia, joita hinnannousu koskettaa, mutta ainakaan ketään yksityistä kuluttajaa sen ei pitäisi haitata. Kananmunat ovat tällä hetkellä poskettoman halpoja. Maksaisin ilolla sen 20 senttiä kilolta lisää, jos sillä turvattaisiin kotimainen munantuotanto ja maksamakkaraa munantuottajien leivän päälle.

4 kommenttia

 1. Kilohinnan nousu 50 sentistä 70 senttiin tarkoittaa hinnan 1,4 -kertaistumista. Kotitalouksille tämä ei pienestä kulutuksesta johtuen tietenkään tunnu missään, mutta tuhansia kiloja käyttäviä leipomoita saattaa harmittaa. Seuraavaksi pitää nostaa paakelin hintaa.
  Menenkin tästä Lidliin. Suomi suomalaista, osta saksalaista.

 2. Jep, kyllähän se jossain leipomoissa tuntuu ihan toisella tavalla kuin kuluttajilla, hinnannousu on suhteellisesti tosi korkea. Silti nykytilanne ei oikein tunnu kestävältä, jos tuottajat eivät saa edes omiaan takaisin.
  Kysymys tietysti kuuluu, paljonko munien hinnan nousu 20 sentillä nostaisi sen munista tehtävän lopputuotteen hintaa? Missä tuotteissa on niin paljon munaa, että se tuntuisi? Marenkikakkupohjat saattaisivat kieltämättä kallistua =)
  Älyttömintähän tässä on pakkaamoiden natina, kun tuottajat myyvät ulkomaille. On se kummaa, jos syytetään kartellista kun kieltäytyy myymästä tavaraa tappiolla…

 3. EK:lta pitää kysyä aivan samasta syystä miksi kuluttajilta pitää kysyä tekijänoikeuslain yhteydessä.
  Pakkaamot ovat taas tiukassa pinteessä että kotimaan tuotanto pitää pitää elossa maksamalla tarpeeksi ja toisaalta ulkomailta saa niitä munia melkeinpä halvemmalla. Jos nostavat sen 20%, niin laiva lähtee Puolasta samana päivänä.

 4. Hah, hyvä pointti. Mutta on tässä se ero tekijänoikeuslakeihin, että toisessa on kyse tuottajien vastuusta, toisessa kuluttajien riistämisestä…
  Kananmunissa on se, että Suomessa ja Ruotsissa munissa ei ole salmonellaa, muualla on.

Kommentointi ei ole käytössä.